Chorvatsko a Chiavalon aneb dva pojmy, co ve světě oliv patří k sobě

Kdo by ho někdy neochutnal, že? Oproti produktům ze slunečnice, řepky nebo třeba vepřového sádla nabídne jemnou chuť a vůni, která právem patří k Itálii, Španělsku nebo Řecku. Je však pravdou, že olivy jsou plodinou, co se pěstuje všude tam, kde slunce svítí celý den a kde jsou letní měsíce doslova rájem na zemi. Chorvatsko mezi ně určitě patří, kdo byl někdy dříve na Istrii, nám musí jednoduše dát zapravdu. A zdejší olivový olej? Vyzkoušejte ho a sami uvidíte!

Chiavalon

Pět různých variant, do kterých se zamilujete

Zdraví, které se pojí s pravidelnou konzumací středomořských jídel, nelze opomenout. Kdo chce hubnout, měl by se dát na lehkou stravu a italské nebo španělské recepty nabízejí široké spektrum možností. Olivový olej je základní surovinou pro kuchyně těchto regionů, nevyjímaje v to například ani prosluněné Chorvatsko. Co všechno se dá vykouzlit s produktem z oliv? Na výčet dobrot nám jistě nebude stačit jeden článek, ale možná vás teď trochu překvapíme – čokoládový dort a vanilková zmrzlina patří do této široké rodiny také!
Dezerty jsou ale až závěrečným chodem a nesmíme zapomenout na tradiční středomořské dobroty, jako jsou grilované ryby, těstoviny nebo pokrmy z luštěnin. Vytváření zajímavých kombinací nejen na talíři – lžička olivového potěšení hned po ránu podpoří trávení a potěší chuťové pohárky. Rychlejší metabolismus je jen třešničkou na dortu, protože olivy dokážou v tekutém stavu podpořit i činnost cévního systému, usnadnit zažívání, a pokud jde o vlasy, bujná hříva na sebe nenechá dlouho čekat.

Chiavalon - dárkové balení 4

Bez olivového oleje bychom se ochudili o mnohé

Krásná vůně, jedinečná chuť. Přesně tak se dá ve zkratce popsat chorvatský olivový olej nejvyšší možné kvality, jenž se nyní hlásí i na váš stůl. Proč mu nedat příležitost? Dbejte při výběru na to, abyste dostali do rukou lahvičku olivového oleje, kde je jasně deklarovaná země původu, uvedená acidita (kyselost) a nezapomínejte ani na označení „extra panenský“. Nenakupujte v supermarketech, ale od farmářů, kteří mají lásku ke svému řemeslu už po celé generace v krvi – rozhodně tím neuděláte chybu!